Enhver vinsamler med respekt for sig selv bør have forskellige vine stående i vinreolen. Men hvilke vintyper bør enhver vinentusiast egentlig have? Herunder finder du tre specifikke vine, som bør være en fast bestanddel af enhver vinhylde.
Hvis du er lige som mange andre danskere, så kan du godt lide en god flaske rødvin. Der er mange, som går op i god vin, og derfor er der da også flere og flere, som er begyndt at indrette deciderede vinkældre med vinreoler og vinkøleskabe. Hvis du er i tvivl om, hvilke vine du bør have i reolen, følger her tre af de mest populære typer.
#1: Barolo
Barolo er et af de mest berømte og anerkendte vindistrikter i hele verden. Det er beliggende i Piemonte i Nordvestitalien. Selve produktionszonen befinder sig omkring tre kilometer sydvest for Barbaresco, som er en af de andre store vinregion i Italien, der ligesom Barolo er kendte for deres Nebbiolo-vine.
Vine, som bærer navnet Barolo, skal alle være fremstillet af druer fra godkendte marker, der er placeret inden for den demarkerede produktionszone. De skal desuden være fremstillet på 100% Nebbiolo-druer, som er en af de mest fornemme druer i verden, der – når de bliver behandlet ordentligt – kan fremstille både komplekse og raffinerede vine.
#2: Shiraz
Du kender garanteret enten Syrah eller Shiraz, men ved du egentlig, hvad forskellen på de to druer og deres oprindelse er? Shiraz har været blandt de mest foretrukne vine blandt mangt en vinentusiast i mange år, og det er da også den sjettemest plantede druesort i hele verden – og våde Shiraz og Syrah er da også genetisk de samme druer.
Ofte er der dog stor forskel på, hvordan de to vintyper bliver produceret, og derfor kan de også variere meget i smag. Hvor Syrah ofte er let, er Shiraz langt mere kraftig og intens. Druerne dyrkes mange steder i verden, men det er primært i Californien, Sydafrika, Australien og Frankrig, der er kendte for deres produktion.
#3: Supertoscaner
En supertoscaner er et begreb, som efterhånden har opnået en stor udbredelse i hele verden, selvom den bliver produceret i Italien. Den dækker over en række vine, som ikke følger den traditionelle toscanske vinlovgivning. Fænomenet opstod i 70’erne som en provokation og modreaktion på den stringente lovgivning.
Nogle producenter begyndte at lave kvalitetsvine på druesorter, som man ifølge den gældende lovgivning i Toscana ikke måtte benytte sig af. De to mest berømte eksempler på supertoscanere var Tignanello og Sassicaia, som henholdsvist indeholder Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc samt Cabernet Sauvignon.